Chirurgičtí roboti

17.1.2009

Už čtyři nemocnice ve Spojených státech užívají Da Vinci systém, který kombinuje práci chirurga s malými robůtky. Při provádění srdečního bypassu pracuje lékař s endoskopem, vlastní práci zajišťují malí roboti s rameny dlouhými 1 cm. Jejich pohyby řídí chirurg dálkově z vnějšku těla. Přestože roboti nejsou příliš velcí, celý systém váží přibližně tunu. Zavedení této techniky připravují i v Tokijské fakultní nemocnici.

Prof.James Friend se svým týmem z australské Monash University dokončil vývoj piezoelektrických motorů o velikosti 250 mikrometrů, které mají pohánět roboty plovoucí přímo v krevním řečišti, kde budou směřovat místa poškozená při infarktu nebo mrtvici. Kmitání piezokrystalu se převádí na rotační pohyb spirálky o rychlosti 1295 otáček za minutu. Výkon celého zařízení dosahuje 4 mikrowatů. Tento způsob pohonu připomíná pohyb mikroorganismů pomocí bičíků.

Nedávná studie provedená při 453 laparoskopických odstranění žlučníku ukázala, že ještě není čas zcela nahradit chirurga robotem. Jako optimální se jeví spolupráce obou. Laparoskopii rozumíme operaci, která se provádí pomocí speciálních nástrojů pouze malým otvorem do břicha místo klasického dlouhého řezu.

 
Odeslat komentář k článku "Chirurgičtí roboti "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Chirurgičtí roboti " e-mailem

Diskuse/Aktualizace